Äntligen!

Posted on juli 27, 2016

4


I kampen for a) oppmerksomhet for enhver pris og b) flere «bein å stå på» har folkebiblioteka strukket seg laaangt de siste åra (riktignok til enkeltes store fortvilelse).

Én ting er utlån av nytt teknisk utstyr og kostbart verktøy for at vanlig folk skal få tilgang eller kunne teste det før de eventuelt kan anskaffe det til egen husholdning (og idet vi publiserer kommer KR/NTB med en hel liten nasjonal statusrapport om dette!).

En annen ting er bibliotekas innretting på brukergrupper som man mener kan gi status og/eller «lønnsomhet». Som da et enstemmig departementsoppnevnt utvalg, med blant annet landets antatt glupeste bibliotekfolk, mente datatjenester til lokalt næringsliv var nødvendig for at biblioteket skulle overleve (så viktig var dette, mente de, at de også måtte ofre gratisprinsippet).

I Helsingfors bygger de et nytt, stort sentrumsbibliotek (i tillegg til hovedbiblioteket og Rikardsgatan som alt fins i sentrum). Der tenker de også på nye målgrupper, og i oppslaget i YLE i forrige uke avslører biblioteksjef Tuula Haavisto at: «Vi har många frilansare som inte bara vill sitta hemma eller på café. De ska ha bra utrymmen i centrumbiblioteket».

Som mer eller mindre frilansjournalist og -konsulent gjennom snart tjue år har jeg forsøkt å ta opp dette flere ganger. Kanskje norske bibliotek nå vil kopiere helsingforserne?

Det dreier seg ikke bare om egna lokaler, men tilgang til databaser og tjenester som er sjølsagte for alle med den ringeste tilknytning til et universitet eller en høgskole.

Advertisements
Posted in: Uncategorized