Romanlesing på elektro

Posted on desember 21, 2015

0


sagdalen.png

Sagdalen, der Strømmen videregående ligger, er både industri- og jernbanehistorisk interessant, jfr. lokalhistoriewiki.no

Under overskrifta Mekker med litteratur skriver Klassekampen i dag (på nett bare for abonnenter på «Biblioteket» deres) om elektrofagelevene på Strømmen videregående skole som har begynt å lese romaner:

«Nå starter de en lesekonkurranse for å dra med seg andre yrkesfagelever.
På Strømmen videregående skole i Akershus har elektrofagelevene kun to timer norsk i uka. Det gir lite plass til skjønnlitteratur. – Elevene blir bedre til å lese faglitteratur av å lese romaner, sier Tom Erik Gulliksen, som er lærer i elektrofag ved skolen».
«Gjennom flere saker har Klassekampen sett nærmere på utviskingen av litteratur i norsk skole. Læreplanen i norskfaget gir ikke lenger noen klare anbefalinger om hva elevene skal lese.

Skjønnlitteratur har aldri vært en sentral del av pensum til elevene på yrkesfag. I fjor lanserte Utdanningsdirektoratet også et prosjekt som skal sørge for at undervisningen i norsk og engelsk skal bli enda mer yrkesrettet».

Hovedmålet er likevel å få elevene til å lese mer av pensumlitteraturen enn bare de obligatoriske kapitlene.

Dette er ikke absolutt nytt. Undertegna gjorde i 2003 et intervju i Bok og bibliotek nr. 3 med svenske Leif Alsheimer ved Internationella handelshøgskolan i Jönköping. Den begynte sånn: «Vantru fekk eit kull ferske svenske studentar i forretningsjuss pålegg om å lese 120 titlar filosofi, samfunnsfag, naturvitskap og romanar. Utan lovnad om så mykje som eitt tilleggspoeng. Men faget blei ein suksess og samlar stadig fleire tilhengjarar».

Litt surfing kan likevel tyde på at tiltaket er rasjonalisert bort der. Samtidig som vi registrerer at Alsheimer har gick ur tiden i 2010.

Advertisements
Posted in: Uncategorized