Fersk utredning om den engelske bibliotekkrisa også interessant for Norge

Posted on desember 18, 2014

0


Britisk dugnadsånd. Klikk på bildet

Britisk dugnadsånd. Klikk på bildet

Igjen skriver bloggeren om ei utredning før han har rukket å lese stort mer enn innledninga. Den er dagsfersk 18. desember, og det dreier seg om en Independent Library Report for England. Denne nærmest enmannsutredninga, gjort av kulturpersonligheten og forleggeren William Sieghart og et panel han har satt sammen, bør vi interessere oss for også i Norge, da bakgrunnen for den, de svært omfattende biblioteknedleggingene i dronningriket de siste åra, er noe vi ser starten på også her. Utredninga tar også opp den ujevne bibliotekutviklinga i kommunene, og diskuterer ansvarsforholdet mellom kommune og stat.
Behovet for gode nasjonale fellestjenester og nettverk står sentralt. Dette har vært en gjenganger også på det norske folkebibliotekmiljøets ønskelister siden Internettet oppsto, og det toppa seg etter NBs ansvarsovertaking og Moe Skarstein-regimet, som definerte bokhylla.no som veien til lykka for alt og alle.

Vi skal være klar over at UK har tradisjoner på statlige skippertak, ikke minst programmet People’s Network i 2000 og et par år framover, der staten ga store tilskudd til Internettutbygginga i folkebiblioteka. Noe institusjonen Cilip blant annet viser til i sin foreløpige kommentar.

Avisa The Guardian velger i et oppslag å fokusere på viktigheten av gode trådløsnett i biblioteka. De er ofte mye dårligere enn i barer og kafeer. Her taper biblioteket anseelse. Noe undertegna skriver under på: De par siste månedene har vi tre ganger måttet bruke lokale bibliotek-wifier, men har hver gang måttet gjennom dobbelte passordstengsler. Og vi har måttet spørre personalet om hjelp og tillatelse nesten hver gang. Det er altfor dårlig.

Advertisements
Posted in: Uncategorized