Hemmelig nasjonal bibliotekstrategi?

Posted on november 6, 2014

1


hemmeligÉn enslig twittermelding fra Nasjonalbibliotekets Biblioteklederkonferanse 22. oktober er hittil det eneste tegnet på Verdensveven, såvel som i pressa og eteren, som antyder at noen (kulturministeren? nasjonalbibliotekaren?) ved dette høvet må ha ymta om at en nasjonal bibliotekstrategi skal utarbeides i Norge.

Bloggeren fikk ad omveier tak i mandatet for arbeidsgruppa (PDF) som skal utarbeide denne strategien, og det inneholder faktisk ei smørbrødliste av godsaker som vi har ropt etter i flere år: «Det skal defineres hva som skal være statlige oppgaver knyttet til digitale tjenester på folkebibliotekområdet. Strategien skal drøfte og ta stilling til hva som bør inngå i en nasjonal infrastruktur på bibliotekfeltet. Tiltak for å bidra til utviklingen av folkebibliotekene som relevante og aktuelle møteplasser og kultur- og debattarenaer skal være en del av strategien».

Vi sitter også med innkallinga til første møte 12. november i ei referansegruppe for denne strategien.

Men kan vi virkelig stole på dette? Er det en practical joke? Når tydeligvis de flere hundre biblioteklederne som var på konferansen, med unntak av én, som kanskje var en tur på toalettet, må ha fått beskjed om å holde kjeft om det? I alle fall ikke informere plebsen via biblioteknorge. Og absolutt ikke være entusiastiske om det. Og når Kulturdepartementet ikke nevner det offentlig med ett ord? Og når Nasjonalbiblioteket i sin korte oppsummering fra konferansen er like tagalt om dette?

En slik strategi ble et minstekrav fra bibliotekmiljøet da man under valgkampen i fjor fort skjønte at Venstre kom til å bli aleine om kravet om en «bibliotekmilliard». Undertegna, som jobba med dette i fjor på det nå nedlagte bibliotekforum.no, fikk da bekrefta av departementet at en nasjonal strategi ikke har all verdens tyngde, men det er nå likevel utarbeida en del sånne på ulike områder.

Advertisements
Posted in: Uncategorized