«Praktbygg som sementerer fortiden»

Posted on september 15, 2014

0


På epostlista biblioteknorge ble det nylig posta ei lenke til en bildeserie med typisk «gode lesesteder». Dette er steder der også denne bloggeren ville nyte å sitte og lese. Noe annet mente nok heller ikke de som samla og la ut bildene. Men viser de tjue bildene dermed gode bibliotek? Sjølsagt nei, for de fleste av disse er bygd for en eller annen elite fra rundt 1600-tallet eller eldre. Den gangen bibliotek og bøker var noe statisk og noe eksklusivt. I dag må biblioteket være det helt motsatte – dynamisk og inkluderende.
Noen av bildene viser NYE bibliotek. Men er det ikke noen påfallende likheter med de gamle, aristokratiske, for ikke å si føydale?
I et intervju jeg gjorde med Liv Sæteren, Oslos nylig pensjonerte biblioteksjef, nevner hun nettopp ett av disse nye biblioteka som eksempel på «praktbygg som sementerer fortiden». Dette biblioteket har fått gjeve priser for estetikk og materialbruk, og det er sikkert fint å lese der, men hva så? Det er foruroligende at arkitektstanden ikke bryr seg om å diskutere dette med bibliotekfolk og -brukere, heller ikke på arkitektnytt.no, arkitektenes egen hjemmebane, som faktisk oppfordra til debatt.
Gode steder for lesing trengs i alle bibliotek, men dette kan integreres i ellers funksjonelle og moderne biblioteklokaler.
lounge deichmanske
Advertisements
Merkt som:
Posted in: Uncategorized