Bokutstilling med glimt i øyet

Posted on august 14, 2014

0


århus utstillingØystein Stabell på Oppland fylkesbibliotek la i dag ut på lista biblioteknorge et bilde av ei bokutstilling på Vestre Toten bibliotek, der temaet er «Bøker med damer som står med ryggen til». Kreativt tenkt. La oss få flere i den stilen! Biblioteket må bli mer uforutsigelig! Og mer glimt i øyet!

Etter litt googling må jeg få lov til å spørre om totningene kan være inspirert av denne artikkelen, der nettopp damer med ryggen til sies å være en av tre aktuelle trender? De to andre skal være bilder av menneskebein og av små menn som beveger seg bort fra deg. Siden bibliotek ikke kvitter seg med bøker like fort som bokhandlene er det kanskje håp fortsatt for hodeløse damer, som skal ha vært en tidligere trend!

Utstillinga er nødvendigvis prega av våre mange nye «dameromaner» med sine utstuderte omslagsillustrasjoner, men den tilbyr samtidig serendipitet. Som noen har kalt boksnubling, når det forekommer i biblioteksammenheng. De som trekkes til bokutstillinger på grunn av utseendet går i fare for å utvide lesehorisonten sin.

Om det faktisk virker, bør noen forske i. Best virker det nok for de yngre, før de «stivner» i lesevanene sine.

I Århus bibliotek ble jeg for flere år siden vist et lite rom, der «serendipity» var hele ideen, se fotoet øverst.

Også utstillinger der bøkene velges etter fargen på omslaget kan fungere serendipitetisk. Første gangen så jeg det i Fredrikstad i 2003. Se foto.

Fredrikstad utstilling 2003Nylig søkte jeg litt rundt dette med serendipitet og bibliotek og fant blant annet den elektroniske The Bohemian Bookshelf … som riktignok ser litt omstendelig ut før du eventuelt har brukt den noen ganger.
 
Og i Danmark er de inne på serendipitet i programmet Biblioteket som inspirationsrum.
 
Mens noen utstillinger har mer et preg av kunst… installasjonskunst.
 
PS: Følgende bokutstillinger dukket opp samme dag og seinere, inspirert av Vestre Toten:
 
Advertisements
Posted in: Uncategorized