Bibliotekturisme

Posted on juli 14, 2014

0


ark bokhandelI Dag og Tid har litteraturviter og bibliotekarbeider Cathrine Strøm sin egen spalte. Denne uka skriver hun om “Å grave si eiga grav”. Det handler om siste ukers e-bokdebatt blant annet på lista biblioteknorge. Strøm er opptatt av de store forlaga som “klagar over at ebokutlåna til biblioteka går for godt”: “Som om utlån av bøker nokon gong har vore eit hinder for marknaden. I så fall hadde det vel ikkje vore bokhyller i norske heimar. Biblioteka betaler vederlag for ebøkene og yter massivt til spreiinga av, og interessa for, litteratur”.

Og hun fortsetter: “Det er forbløffande kor lite kreative storforlaga er, med tanke på ressursane dei forvaltar, medan biblioteka går på kommunalt lågbluss. Dei burde vore meir interesserte i å skape eit godt eboktilbod sjølve, enn å hakke på dei som endeleg har fått folk til å lese norske ebøker”.

Før hun så slår et slag for “bibliotekturisme”: “Om du kjenner deg det minste bibliofil og skal reise omkring i Noreg i ferien: Vurdér å leggje turen innom eit bibliotek. Med eit nasjonal lånekort kan du òg låne bøker same kor du er i landet. Alle bibliotek har eit breitt utval, men du kan i tillegg finne noko lokalt, rart, gammalt og uventa”.

Bokhandlene er det liten vits i å besøke, mener hun. I alle fall ikke kjedebokhandlene: “Det er Nesbø på kvart eit nes”.

Advertisements
Merkt som: ,
Posted in: Uncategorized