Det enkleste er papir…

Posted on juni 16, 2014

0


/Users/andersericson/Pictures/papir wikipedia.png

Papir – forstørra

I ukas nummer av Dag og Tid har de intervjua fylkesbiblioteksjef Ruth Ørnholt i Hordaland (saka er bare delvis på nett). Innledningsvis får vi vite at mens flere små bibliotek i Hordaland får rundt 70 % av tilveksten via K-fondet, følger «… Osterøy bibliotek […] ein praksis som er heilt annleis. Der kjem berre 13 prosent av den årlege tilveksten frå bøkene frå Norsk kulturråd. Osterøy kommune betalar med andre ord for nesten ni av ti bøker. På Noregs største innlandsøy vert det drive ein aktiv innkjøps- og formidlingspolitikk. Dei nye bøkene får stå i fire sentralt plasserte reolar på biblioteket i ein månad. Viss ingen syner interesse for bøkene, vert dei pakka i kassar og hamnar i eit magasin».

Uavhengig av magasineringspraksisen: Det er altså mulig å ha anstendige bok- og mediebudsjett i bibliotek i vanlige norske kommuner.
Ørnholt har tidligere uttalt seg om dette, og hun gjentar: «… at biblioteka i framtida må få velja om dei vil ha bøkene frå ordninga til Kulturrådet som ebok eller papirbok». Flere på bibliotekfeltet sier de er enige med henne, blant annet Norsk Bibliotekforening i denne uttalelsen til Kulturrådet i forbindelse med totalgjennomgangen av litteraturstøtteordningene. Arne Vestabø i Kulturrådet bekrefter i dag at nye avtaleverk vil være klare til høsten.

Det blir spennende. Hvor lenge skal e-bokangsten fortsette å ri den norske bokbransjen? Inntil videre velger de minste motstands vei – papir. I sin uttalelse til Kulturrådet sier Forleggerforeninga bare at «E-bøker kan erstatte noen av papireksemplarene som vil falle bort». Altså som i dagens prøveordning.

PS:

Legg merke til hva slags illustrasjon Forleggerforeninga knytter til uttalelsen jeg viser til. Hvis oppfatninga deres av bibliotek er som dette, så ser det dystert ut. Foreninga har ellers en egen evne til å velge illustrasjoner som brått kaster oss flere tiår tilbake i tida, som denne om kompensasjon for privatkopiering – i 2012. Og så denne klassikeren som skulle illustrere digitale læremidler – nei, ikke på tidlig 80-tall, men i 2009.

Advertisements
Posted in: Uncategorized