E-bokutlånets lysende fortrinn

Posted on januar 31, 2014

1


«Biblioteksjefer ønsker færre bøker» lyder en overskrift i Morgenbladet i dag. Flere biblioteksjefer, en bibliotekforeningsleder, en forleggerforeningsdirektør og en kulturrådsleder blir intervjua og diskuterer graden av «hyllefyll» – urørte kulturfondbøker på norske bibliotekhyller. Uten at de kommer fram til noe mer enn at dette må måles (etter 40 år i faget mener vi biblioteksjefene har rett: Det ER mye som ikke blir åpna).

Aller sist i artikkelen kommer det viktigste, men det får bare abonnenter lese i nettutgaven, derfor gjengir vi det her:

Fylkesbiblioteksjef Ruth Ørnholt sier hun «tror det er stort potensial for å formidle bøker fra innkjøpsordningen som e-bøker. – Jeg ser for meg en løsning hvor bibliotekene som får kulturfondbøker kan velge hvilke bøker de vil ha i papirutgave og hvilke de vil ha som e-bok. Et lite bibliotek har ikke ressurser til å skape oppmerksomhet om den smaleste litteraturen. Men på nettet kan flere biblioteker gå sammen om formidlingen. For eksempel kan forfatterintervjuer og enkeltessay gjøres tilgjenglig via sosiale medier og på bibliotekenes nettsider».

Som nybakt e-boklåner kan vi underskrive på dette. Aldri har vi vært i nærheten av å låne og lese så mange norske romaner som nå! Kulturfondbøkene kommer nå som e-bøker også, som et begrensa forsøk, og hvor lett er det ikke blitt å låne og lese – for eksempel debutanter og andre forfattere som ellers forsvinner i vrimmelen og som avisene utsetter å omtalen av til påsketider, hvis i det hele tatt, og som forlaga ikke bruker ei eneste reklamekrone på! Vi må innrømme at vi «la fra oss» enkelte av dem uten å lese ferdig, men de har da fått en sjanse. Vi vil huske forfatterne, og kanskje gir vi dem en sjanse neste gang også. Og kanskje kjøper vi dem da. Ei av disse ga vi faktisk bort til jul, i stive permer.

Jo, vi kunne ha oppnådd det samme ved å oppsøke biblioteket, men vi ville da ha måtte bære dem med oss og bære tilbake. Vi ville bare ikke ha gjort det. Vi ville da ha prioritert de bøkene vi visste vi ville ha lest fra perm til perm. Forfattere og emner vi er trygge på. Som vi alltid har gjort.

Vi er trygge på at e-boka ville gitt en stor markedsføringsgevinst, enda større enn det biblioteka står for i dag, særlig når det gjelder de smale og ukjente forfattere og emner. Også faglitteratur.

Forfatterforeningsdirektøren sier i intervjuet at biblioteksjefene som snakker om hyllefyll «viser manglende forståelse for hvordan litteratur utgis i et lite språkområde som Norge». Vi vil påstå at heller ikke han har full oversikt og forståelse.

Advertisements
Posted in: Uncategorized