Alice Walker om å IKKE være bibliotekbruker

Posted on august 16, 2013

0


Tidsskriftet American Libraries intervjua i juni forfatteren Alice Walker i anledning et foredrag hun skulle holde på den US-amerikanske bibliotekforeningas årskongress samme måned. Den 69 år gamle farga sørstatsforfatteren forteller her at undertrykkinga av de svarte blant annet ga seg utslag i at de ikke trodde biblioteket var for dem. Hun visste faktisk ikke før hun var 50 at det var et bibliotek i hjembyen, Eatonton i Georgia.

Hun har heller ikke seinere blitt noen bibliotekbruker, fordi følelsen av å være uønska i biblioteket har forfulgt henne. Og de svarte var faktisk uønska i Sørstatene hennes barndom.

Det hadde i denne sammenhengen vært interessant å fått kartlagt i hvilken grad og hvorfor mange norske arbeiderklassebarn på 50-60-tallet og tidligere ikke er blitt bibliotekbrukere. Blant annet har foreldrenes advarsler om bøter for sein innlevering vært en bremsekloss.

Seogså registrerer samtidig at en invitasjon til Alice Walker som foredragsholder under 50-årsjubileet til University of Michigan, nylig er trukket tilbake. Det diskuteres om dette skyldes at hun deltar i en boycott av Israel og at universitets sponsorer står bak.

Advertisements
Posted in: Uncategorized