Robotboka – enda mer kaos på bokmarkedet

Posted on september 1, 2012

1


Den svenske forfatteren Rasmus Fleischer (kjent for bl.a. dobbelboka (!) «Boken & biblioteket») blogger nå om Robotböcker på norska. Det handler om «forlaget» Books LLC, et såkalt robotforlag som laster ned frie tekster på Nettet og tilbyr dem som trykte bøker (on-demand) og som e-bøker. De må ha hatt suksess, for nå har de begynt å gi ut bøker basert også på norsk Wikipedia. Fleischer har funnet fram boka om Sverige, sannsynligvis identisk med artikkelen i norsk WP. På et tidspunkt.

Tusenvis av titler om norske forhold viser seg å være basert på engelskspråklig WP, f.eks. den 26 sider store fotballboka Strømmen IF Players, riktignok med noen mindre tillitsvekkende trykkfeil alt på omslaget… (Personlig venter vi likevel med noe større spenning på den norske utgaven, som, basert på norsk Wikipedia, kanskje vil bli på hele 30 sider?).

En liten runde på Nettet viser at «forlagets» bøker har fått solid innpass i norske nettbokhandler, f.eks. med e-bøker her på Digitalbok.no  (svært billige, men også billige i produksjon). Og i trykt form på f.eks. Bokkilden.no.

Samt i Google Books. Her kan dette ene robotforlaget (det fins flere) se ut til å være representert med ikke mindre enn 345 000 titler! Som altså er tatt fra frie tekster på det åpne Nettet. Og som er fritt lesbare der, men ikke i Google Books! Men i GB kan du til trøst klikke på «find in a library» eller på lenker til nettbokhandler for å få kjøpt boka…

Vil vi i framtida også måtte grave oss fram i mengder av robotbøker i Nasjonalbiblioteket og i bokhylla.no? NB har reservert seg mot plikteksemplarer av «nye, uforhandrede opptrykk» (hva nå det skal bety). Men denne robot-eventualiteten tenkte i alle fall ikke lovgiverne på i 1989. Når kan man fastslå at ei bok av denne typen faktisk er «tilgjengeleg for allmenta», slik at den skal avleveres? Og vil ei bok som er trykt eller solgt som e-bok i dag være identisk med den som ble solgt for ei uke siden? For Wikipedia og andre slike kilder redigeres jo løpende.

Var det ikke greit nok med steintavler?

Advertisements
Merkt som: ,
Posted in: Uncategorized