Komisk eller også tragisk?

Posted on august 27, 2012

0


Nationen er vel den eneste riksavisa som holder seg med fast bibliotekspaltist, og siden Anne Hustads tid har dette vært lederen av Norsk Bibliotekforening. I juli i år tok Ingeborg Rygh Hjorthen for seg blant annet mangfoldet av tjenester i (enkelte) norske folkebibliotek, og kunne liste opp blant annet campingutstyr,  fiskestenger og sportsutstyr, inklusive skateboard og gåstaver. Og hun oppsummerer: «Kanskje kan disse litt utradisjonelle bibliotektjenestene åpne øynene for bibliotekene som kultur- og kunnskapssenter for grupper som ikke kjenner så godt til biblioteket sitt».

I fjor spurte Odd Letnes seg om den slags i steden er «en krampetrekning for å puste nytt liv i utlåns- og bruksstatistikken?»

Men hva så når vi åpner forrige tirsdags oppslag i Hutchinson News i Kansas, US, om utlån av – kakeformer?

Les mer:Utlån av kakeformer fra biblioteket er blitt en hel liten bevegelse i «Solsikkestaten». Det begynte med at bibliotek fikk donert en samling kakeformer (i USA donerer man jo gjerne, og ofte til bibliotek).  De lå først og slang i magasinet, men noen freidige lånere reker jo også der, og så var det vel gjort. Nå er det blitt et ganske så synlig tilbud mange steder. Fjernlån tilbys også, jamfør samkatalogens mangfoldige kakeformforekomster.

Men så viser det seg at dette utvikler seg til mer enn et billig stunt. En av bibliotekarene forteller at dette tok seg opp med den økonomiske krisa. Og utfra tilbudet av populære kakeformmotiverer (vi advarer mot sterke scener) er det ikke vanskelig å se for seg et ganske stort kjøpepress på subprimerte og/eller arbeidsløse barneselskapsarrangører med mer. Og lånerne liker kakeformene i biblioteket. De har ingen forestillinger om bibliotekets høyverdige formål, overført på tilbudet.

Kakeformene i Kansas er altså bare ett, kanskje kuriøst, eksempel på at bibliotek virkelig betyr noe sosialt. I 2010 anmeldte vi faktisk to ferske bøker om bibliotektjenester for fattige, utgitt i henholdsvis USA og England. De kan bli aktuelle her også.

Advertisements
Posted in: Uncategorized