Bokas evinnelige død

Posted on august 16, 2012

0


I bokmagasinet til New York Times skriver bokhistorikeren Leah Price om de mange og ofte fantasifulle spådommene om bokas død opp gjennom tidene. Det handler gjerne om at nye teknologier skulle fortrenge både boka og teksten. Mange små, men også større  autoriteter har gått fem på når det gjelder å spå bokas død, fra medieguru Marhall McLuhan til forfatterne H. G. Wells og Aldous Huxley.

Price minner også om en «oppfinnelse» på bibliotekfeltet; the public library aeroplane. Denne avanserte Boka-kommer-tjenesten kunne levere bibliotekbøker hjem på uhyre kort varsel. Men fenomenet opptrådte nok bare i den heller humoristiske boka “Library Jokes and Jottings”, utgitt i London i 1914 (og som, typisk nok, er gitt nytt liv i 2007 som fritt tilgjengelig e-bok på Internet Archive).

Boka er ikke trua i dag, forstår vi bokhistorikeren rett, men formidlinga av bøker møter motstand på noen områder. Hun avslutter med et hjertesukk om de 2600 bibliotekfilialene som ble lagt ned i USA i 2011: – I’m still waiting for the public library aeroplane.

Advertisements
Posted in: Uncategorized