Hakk i kulturfondplata

Posted on august 1, 2012

0


Aftenposten hadde i går, 31. juli, et større oppslag og intervju med utvalgsformann og forfatter Erik Fosnes Hansen om innkjøpsordninga. Den ligger ikke på nett, men NBF har referert hovedpunktene. Hovedbudskapet er at mange bøker blir lite lest, og at mer må brukes på formidling, særlig av de mindre leste titlene, sjangrene og forfatterne.
For bibliotekmiljøet og flere andre er dette som å slå inn åpne dører. Vi har diskutert det hundre ganger før, og konkludert med at hele innkjøpsordninga primært gagner forlaga, ikke biblioteka, men at vi må si ja til status quo, for faller ordninga bort, får vi neppe noe annet fra staten.
For forlagsbransjen, som følger opp i dagens avis, handler det nok engang om å si seg delvis enig i behovet for formidling, men gjøre ingenting.
Det mest interessante er likevel Aftenpostens lille statistikk, som viser at smal norsk sakprosa faktisk kan konkurrere med Knausgård m.fl. når det gjelder utlån!
Forleggerforeningsdirektørens «respons» i dag bekrefter hvor utrolig lav interesssen er fra bransjens side når det gjelder formidling av norsk sakprosa og annen smal litteratur. Dette burde vært et av bibliotekets store oppgaver og muligheter framover. Markedet svikter. Det offentlige (medregna staten) må trå til.

Advertisements
Posted in: Uncategorized