– Copyright isn’t working

Posted on november 20, 2011

1


Hovedoppslaget i søndagutgaven av Aftenposten (på papir) er at «Mange stjeler fra nettet, ingen blir stoppet». Det handler om en ny undersøkelse om norske nedlastingsvaner, og det handler om den pågående revisjonen av Åndsverklova (ÅVL). Statssekretær Lubna Jaffery i Kulturdepartementet er klar på at man der i gården ikke vurderer å avvike fra den brede vei. Første prioritet har vern av kunstnernes opphavsrett. I den grad man er opptatt av balanse, er det i forhold til «personvern og ytringsfrihet».

Det er vel rimelig når man er i lovgivingsmodus. Men når akter norske myndighter å engasjere seg i alternativ finansiering av åndsverkproduksjon?

Samme dag kan vi lese på ZDNet UK at «Copyright isn’t working». Og hvem sier det? Jo, Europakommisjonens «datasjef», Neelie Kroes. Omtrent som BI-studentene Aftenposten har intervjuet, konstaterer hun at «People have come to see copyright as a tool of punishment». Den allmenne respekten for opphavsretten er blitt minimal. Men hun går lenger, og sier blant annet at myndighetene bør lytte mer til «de som går inn for nye forretningsmodeller».

Advertisements
Merkt som:
Posted in: Uncategorized