Home

Deichmanskes hovedbibliotek ble terrorbomba og blir stengt i kanskje enda en måned. Derimot er biblioteket svært tilstedeværende på Øyafestivalen i Oslo, med opplesing, utlån og det hele. Men desentralisering av  bibliotektjenester har  større muligheter. I Washington DC kan i dag en bibliotekar ta med seg en pose bøker og låne ut hvor som helst, ved hjelp av en iPad. Den kjente spaltisten Roy Tennant i Library Journal skriver i dag om lure apper som gjør det mulig å ikke bare lese og oppleve ting der DU ønsker det, men også utføre tjenester. Og i USAs hovedstad har altså folkebiblioteket lagd en iPad-app som i sann tid kommuniserer med det sentrale biblioteksystemet.

“Deichman har en mer enn 100-årig tradisjon for å oppsøke publikum der de er. Ved starten av forrige århundre var det i parker og på trikker, nå er det til festivaler og andre arrangement der folk møtes”, sa biblioteksjef Liv Sæteren i Oslo til Øyafestivalens nettsted et tidligere år. Nå ble det visstnok bare et eksperiment det med utlån på trikken, men nå åpner mulighetene seg!

3 thoughts on “Bibliotek i en bærepose?

  1. Jeg har tenkt tanken selv flere ganger mens jeg har brukt iPaden min. Hvorfor ikke lage en app som kan scanne bøker, søke i katalogen osv for norske folkebiblioteker? Er det i det hele tatt noen som jobber med slike løsninger i Norge? Det er altfor stille fra denne fronten i norske folkebiblioteker. Hva skjer?

    • Skanne bøker! Det er noe av det app-solutt dristigste jeg har hørt, i lys av at skanning vanligvis trenger ganske heavy utstyr. Og at opphavsrettsorganisasjonene ville lobbyere det i senk straks det kom utafor denne bloggen. Men du mener kanskje å skanne utdrag via mobilkamera? Få høre mer.
      Jeg har i flere år brukt mobilen (makro-/dokumentmodus) til å frakte med meg artikler og sitater hjem, som alternativ til å stå i kø ved kopimaskiner og kjøpe kopikort. Det må kunne komme inn under åndverklovas paragraf om privat bruk og sitatretten. Å skanne det, via en app, er neste skritt.

  2. Bra at noen reagerer og derfor satt litt på spissen. Savner innovasjon og digitale løsninger. Litt lei av å lese om andre land som har digitale løsning i appstore på mandagsmorran. Vet du om det er noe liknende som skjer i lille Norge? Kjapt søk på appstore viser at Sverige og Danmark har biblioteksløsninger på iPad.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s