Chop, slash and hack – The Scientist om tidsskriftkutt

Posted on september 29, 2010

0


Denne plakaten ble brukt i den vellykka forsvarskampanjen for tidsskriftholdet i Louisiana

Det betydelige magasinet The Scientist skriver i kveld i nettutgaven sin om  dramatiske kutt i tidsskriftbudsjetta ved US-amerikanske universitetsbibliotek. Det som foregår beskrives som «chop, slash and hack», og eksemplene som nevnes dreier seg om flere oppsigelser av over tusen tidsskrifttitler pr institusjon det siste året. Og man har hittil regnet med at de største kuttene skulle komme først i 2011. I 2012 opphører en ordning med føderale stimulansemidler til dette formålet.

The Scientist intervjuer dekanen ved the School of Public Health ved University of Saskatchewan, som sammenlikner oppsigelsene med å stenge blodtilførselen til hjernen: «Livsblodet til et universitet er dets bibliotek, og uten dette vil universitetet vakle og mislykkes«.

En masterstudent trygler («please please please!») de statlige myndighetene om å sikre økonmien til det felles elektroniske tidsskrifttilbudet for tretti universitet i Louisiana: «Jeg lever på stipend fra departementet. Vi må bevise at vi har tiltrekkelige forskningsressurser for å beholde stipendet. I need the EBSCO databases like I need air or water!»

Og etter «bibliotekar-panikk» og en påfølgende Facebook-kampanje i sommer har myndighetene i Louisiana faktisk forstått signalene og økt bevilgningene til tidsskrift!

Men mange steder er det nå mer aktuelt å gå tilbake til fjernlån av enkeltartikler (bestilling av kopier fra andre bibliotek), med den begrensninga at etter bare fem lån fra ett og samme tidsskrift tvinges man over på kjøp av enkeltartikler fra forlaget, for $39.95 pr. artikkel… Dessuten går fjernlån for seint i mange tilfeller.

The Scientist formidler samtidig en internasjonal undersøkelse (stor pdf-fil) som viser at en tredel av biblioteka som deltok måtte kutte 10 % eller mer i budsjettet i fjor.

NBFs wiki BibliotekSATS har en egen side om bibliotekkampanjer.

Advertisements
Posted in: Uncategorized