Bibliotekdebatt på midtvestensk

Posted on juli 5, 2010

0


Godsterminalen ved Illinois Central Railroad i Chicago, fotografert av Jacke Delano i 1943 og lagt ut til fri bruk på nettstedet Flickr.com av Library of Congress, sammen med 9494 andre bilder (p.t.).

Cory Doctorow heter en verdenskjent kanadisk Creative Commons-aktivist, blogger og forfatter, på norsk med boka Veslebror ser deg. Nå er blant annet Illinois bibliotekbudsjetter sterkt utsatte for store kutt, og på nettstedet Boing Boing 30. juni fant Doctorow det nødvendig å kommentere visse angrep på offentlig bibliotekdrift generelt. Det er USAs kanskje mektigste medieselskap for tida, konservative Fox News, som ved hjelp av skjult kamera i et bibliotek i Chicago hevder å ha avslørt at bibliotek blir lite brukt.

Som vi ser i det samme tv-innslaget, gir dette vann på mølla for representanten for den delstatlige skattebetalerforeninga (en herre med det djupt ironiske etternavnet Tobin, jamfør også aktuelt oppslag i dagens Klassekampen),  som mener Internett og billige paperbacks gjør bibliotek overflødig. Dessforuten er offentlig ansatte så mye dyrere i drift enn private. Mener han.

Doctorow repliserer med en vits han pleier å dra når han snakker for bibliotekarer:

«You know, with library budgets on the chopping block and Wall Street thriving, there’s only one answer: securitize bonds based on library fines!»

Men det kanskje morsomste med saken er de p.t. 123 kommentarene, som på dette nettstedet er relativt lesbare, noen ganger rett og slett gullkornete!

Advertisements
Posted in: Uncategorized