Lesebrett-nytt: Mjuk hardvare underveis?

Posted on januar 5, 2010

1


The Skiff Reader

Vi kunne lese om dem første gang i 1979 i Lasse Svanbergs «Den elektroniska hästen», om de tynne, praktiske videoskjermene i rullegardinformat. Så fikk vi for en tiårs tid siden høre om tilsvarende tynne og fleksible lesebrett for e-bøker. Men ifølge de samme ryktene ble disse holdt tilbake takket være forlagslobbyens generelle angst for e-boka. Når vi opplever eksplosjonen av nye e-boklesere på markedet gjennom de siste par åra, kan vi begynne å tro på dette. Men samtidig har det da også i denne prosessen vært betydelig utvikling å spore når det gjelder funksjonalitet og brukergrensesnitt. For så i går å kunne lese om det første bøyelige lesebrettet som vil komme på markedet om … ei tid. Det handler om The Skiff Reader .

Den blir visuelt presentert som en avis- og tidsskriftleser, med et noe større format enn de fleste konkurrentene. Men det som har (blitt) lekket om spesifikasjonene tyder på en «tradisjonell» statisk og svart-hvit presentasjonsform av innholdet, og langtfra det elegante scenariet for lesing av webmagasiner som forlagskonsernet Bonnier presenterte like før jul.

Og samtidig kan man spørre seg om det hensiktsmessige i et bøyelig lesebrett? Ligger det bak et behov for en reserve-paraply i tilfelle regn under utendørs lesing? Det er det fleksible og enkelt sammenleggbare lesebrettet vi trenger; det du kan folde sammen og legge i innerlomma, men som samtidig har en stivhet under bruk som tillater manipulering ved fingrenes hjelp; skrålling, innlegging av bokmerker osv. Altså papiravisas egenskaper, sånn omtrent…

Advertisements
Merkt som: ,
Posted in: Uncategorized