«…briller med aktive lukkere, eller passive briller med polarisasjon…»

Posted on desember 21, 2009

1


Looking into South Dakota at the Jefferson bridge. Foto: JimF/Flickr CC 2.0 Generic

I alle tider har bibliotek stått overfor utfordringa å prioritere. Men fram til 1970-tallet diskuterte man stort sett kvalitet innafor tilbudet av trykt tekst. Så kom «mediene», som gjorde bildet mer komplekst. For eksempel har film som bibliotekmedium gått veien fra 16 mm film (visning under arrangementer) via utlån av videokassetter (VHS) og til DVD. Nå står vi (først konsum-markedet, så biblioteka) overfor spørsmålet om å skrote DVD til fordel for Blue-ray (men etter to år er det ennå ikke fullt gjennomslag i markedet) og, som Teknisk ukeblad signaliserer i dag, må vi sterkt vurdere Blue-ray med 3D! I motsetning til bransjens tidligere mislykka forsøk på å gjøre eksklusive format til forbrukervare (f.eks. kvadrofonisk hi-fi på 1970-tallet), er bransjene (i flertall) nå svært optimistiske:

«For filmprodusentene byr 3D på mer butikk på alle områder. For det første har de nye filmene trukket flere folk til kinoene. For det andre regner de med mer salg av Blu-ray-plater når de dukker opp. … Elektronikkbransjen lengter også etter det nye formatet fordi det betyr mer fart i salget av TV-er. For å se 3D må man ha en ny 3D-TV og en ny Blu-ray-spiller».

Hittil har skiftene vært relativt overkommelige for biblioteka. Men kan de fortsette å være en kasteball på format-arenaen? Når nå mediegigantene også slåss om dominansen på e-bokmarkedet?

I Sverige ble folkebibliotekets forhold til markedet, etterspørsel og trender satt på spissen i sommer, da biblioteket i Malmö lanserte sin nye strategi. Bloggeren har nylig vært på reportasjereise i Skåne og omegn og vil skrive om dette i Norsk Bibliotekforenings tidsskrift Bibliotekforum nr 2, 2010.

Advertisements
Posted in: Uncategorized