Litteraturens Wikipedia – etter hvert

Posted on juli 2, 2009

0


Avisa Guardian på nett skriver i dag relativt utfyllende om Open Library, som nå har fått seg nytt grensesnitt og går for alvor på lufta. De presenterer seg som en litteraturens Wikipedia i bibliotekregi. Det blir ikke en konkurrent til Google Book Search eller andre digitaliseringsprosjekt, da de ikke sjøl skal produsere eller eie filer, men de skal konkurrere på gjenfinning, informasjon om bøkene og utnytte sosiale teknikker på linje med Wikipedia; fritt fram for å bidra med informasjon.

De samarbeider nært med bibliotek og bruker bibliotekariske metadata («all the important bibliographic information that librarians want to collect about books»; se punktene i registreringsskjemaet), men sier samtidig de skal utnytte teknikker bibliotekverda har tilegna seg siden Marcformatet. Altså basker de bl.a. med FRBR-problematikken. De innfører også OLNOpen Library Number – «something akin to ISBNs or ISTNs, but for all books, not just recent ones».

Før wikiskrivinga kommer skikkelig i gang er det dominerende innholdet i OL p.t. 23,2 millioner sider/titler med bibliografiske poster, men med lenker til 1,06 millioner bøker i fulltekst. Når det gjelder det sistnevnte viser Open Library solid styrke gjennom koplinga med Internet Archive (det er de samme folka), som har et forbilledlig godt tilbud både når det gjelder online lesing og for nedlasting i flere format.

Men enkeltpersoner og institusjoner, bl.a. bibliotek, er i gang med informativt påfyll, jamfør denne lista over nylige endringer; se under «What». PS: Noe jeg hadde venta meg, var at de kopierte fra og lenka til Wikipedia, sånn Google Books gjør. men det kommer vel?

En iøynefallende sørvis til slutt: Hvis du savner ei bok i fulltekst (og som er fri for opphavsrett), kan du bestille skanning fra folkebiblioteket i Boston!

Advertisements
Posted in: Uncategorized