Nye Deichman utsatt – ?

Posted on juni 16, 2009

3


I Aftenposten på nett i formiddag går det fram at det nylig vedtatte hovedbiblioteket i Oslo blir utsatt; at byggestart ikke vil bli før i 2014 og at ferdigstilling dermed ikke kan skje før i 2017.  Det sies at årsaken er at «motorveien ikke blir fjernet før i 2012».

Men dette er da ikke noe nytt?  I konkurranseprogrammet fra i høst heter det at «Veiarealene kan først frigis når dagens motorveianlegg for E18 blir fjernet i 2012».  Senketunnellen, som skal erstatte E 18 her, ser heller ikke ut til å være forsinka; Vegvesenet opererer i alle fall ikke med noe seinere årstall for ferdigstilling enn 2010, slik de alltid har gjort.

Eller er det andre og underliggende beveggrunner?

Aftenposten skriver at «Likevel er prosjektet spikret«. Vi drister oss til å snu på flisa/spikeren og spekulere i at dette kan være spikeren i kista? Sterke og voksende krefter i både Oslo-politikken og næringslivet skulle gjerne hatt noe mindre  utgiftsdrivende og helst noe god investormat på supertomta som er tildelt Deichman. Og i 2011 er det kommunevalg.

Det står videre at «Oslo kommune har nå kjøpt de nødvendige tomtene av Hav Eiendom for 300 millioner kroner». Kommunen på sin (hjemme)side sier at tomtene fortsatt bare er foreslått kjøpt. Uansett vil videresalg av bibliotektomta neppe by på noe problem.

Med håp om at våre bange anelser vil vise seg å være bare det, vil «Se også» følge opp dette, men får p.t. ikke kontakt i noen av de aktuelle administrasjonene. I mellomtida innbyr vi alle som veit noe, eller som mener noe, til kommentarfeltet nedenfor. Ytringer kan også skje anonymt.

Advertisements
Posted in: Uncategorized