E-bøker: Amazon/Kindle møter konkurranse

Posted on juni 15, 2009

0


scribdProfetene står i kø når det gjelder å spå nettbokhandelen Amazon ei lys framtid med pakkeløsninga si av hundretusenvis av sterkt rabatterte e-bøker, lesefjøla Kindle og smertefri trådløs nedlasting.

Men siste ord i den USA-amerikanske (og dermed engelskspråklige og mye av den globale) e-bokkampen er likevel ikke sagt. Nå skriver f.eks. New York Times at det betydelige forlaget Simon & Schuster vil tilby 5000 aktuelle titler, inklusive bestselgere som Stephen King, Dan Brown og Mary Higgins Clark, via nettstedet Scribd.com.

Scribd begynte som et «tekstenes Youtube», der skribenter av ymse kvalitet sprer, gjerne helt gratis, ymse bøker og tekster og håper på lesere. Men nettsteder med økende trafikk styrker suksessivt sine egenskaper som nettmagneter, og Scribd, med sine 60 millioner besøk og nedlastinger hver måned, har nå trukket til seg ikke bare refuserte romaner og naboens grilloppskrifter, men også bl.a. utgivelser fra kjente universitet og offentlige etater i USA.

For Simon & Schuster blir dette et eksperiment. De vil prøve seg med høyere priser enn hos Amazon, bare 20 prosent billigere enn den nyeste trykte utgaven. For mens Amazon dikterer prisene helt ned til under 10 dollar for bestselgerne, tillater Scribd utgiverne å teste ut prisene og eventuelt endre dem etter hvert.

Scribd-sjefen sier til NYT at de har samtaler med flere store forlag, og at han er trygg på at «det sosiale nettet» vil spille en viktig rolle for e-boksalget i framtida.

Et annet sjakktrekk fra Scribd er å åpne seg for Sony, en av Amazons største konkurrenter på lesefjølmarkedet, samtidig som Scribd-bøkene ikke kan leses på Kindle.  På samme måte som Amazons e-bøker ikke kan leses på Sonys lesefjøl.

Advertisements
Merkt som: ,
Posted in: Uncategorized