Bibliotek ledende på nettmusikk

Posted on juni 14, 2009

2


Zoot Sims In Copenhagen

Zoot Sims In Copenhagen

Den danske avisa Politiken (bare i papirutgaven; bloggeren befinner seg p.t. med god grunn i Århus) forteller 13. juni om stor suksess for den danske bibliotektjenesten netmusik.dk, som i disse dager har relansert seg med brask og bram. Ikke mindre enn 700 000 utlån av musikkfiler ekspederer de pr. måned. Eller 20 000 pr dag. Alle som har lånekort ved et dansk bibliotek, og som har dansk ID, kan logge seg inn hvor som helst fra og laste ned og lytte til p.t. 1,6 millioner låter av rimelig høy kvalitet  (tilsvarende mp3). Fullstendig gratis.

For utrolig til å være sant? En ITunes-knuser? En Pirate Bay-knuser?! Takk og farvel også til blodferske, grensesprengende streamingtjenester som Spotify.com?

Neida, biblioteka har holdt på med dette i skjønn forening med musikkbransjen siden 2004, en bransje som ved relanseringa nylig gikk med på å fjerne kvotegrensene til den enkelte låneren og til det enkelte biblioteket! De gikk også med på å oppheve den fire måneders karantenen på ny musikk, som det i dronningriket fortsatt er på bibliotekutlån av cd-er (i motsetning til Norge).

Da er det sjølsagt haker: Som at fila sletter seg sjøl etter sju dager, og at du ikke (på noen enkel måte) får gjort kopier av høy kvalitet. Og at det ikke funker på Linux operativsystem og Mac …

Er det vanvittig dyrt for biblioteka da? Den tidligere uforutsigbare (for biblioteka) ordninga med betaling i forhold til antall nedlastinger er nå fjerna.  Nå betaler de fast i underkant av 1 dansk krone pr innbygger. Eksempelvis Hørsholm kommune med 24.197 innbyggere betaler DKK 20.892 for hele 2009 og København med 509.861 innbyggere DKK 440.214.

Totalt faller det dermed rundt 5 millioner på musikkbransjen pr år.

Slemt sagt er altså dette en ikke bare gratis, men godt betalt reklamekanal for bransjen. Særlig for «lp’er fra 1970-erne og 1980-erne», innrømmer direktøren for komponistorganisasjonen Koda for Politiken. Hadde undertegna vært dansk (har dansk svigerfar, men det holder ikke) hadde han etter dette aldri kjøpt en cd eller musikkfil uten å ha lytta til den gratis ei ukes tid via biblioteket.

Men: Hvordan knytte dette til det lokale biblioteket og dra nytte av det? Det er nå en viss debatt i Danmark omkring alle de avanserte og misunnelsesverdige statsstøtta netbibliotekerne deres: Hvordan synliggjøre det lokale biblioteket på WWW når det meste av det populære og virtuelle skjer på sentrale nettsteder?

Hver «downlåner» må i alle fall skaffe seg et lånekort og dermed oppsøke biblioteket én gang i sitt liv. Ideen om å gi alle lånekort automatisk gjennom et framtidig obligatorisk nasjonalt ID-kort, er kanskje ikke så lurt likevel…

… skriver bloggeren, mens han på samme pc lytter til Zoot Sims» In Copenhagen (sorry, Århus)  … på Spotify… som har 19 av Zoots skiver og en drøss der han medvirker, mens netmusik.dk har 118 enkeltlåter. Skal vi si dødt løp?

Advertisements
Posted in: Uncategorized