Vorspiel på Thullinløkka

Posted on mars 20, 2009

0


deichmanutstilling3Det blir neppe nytt Deichman på Thullinløkka (det er vel eneste ledige tomt i Oslo der det ikke er blitt foreslått?), men akkurat nå, fram til 29. mars kan vi se modellene til vinnerkandidatene utstilt her, i restene av paviljongen «Frosken». Munch-modellene også, sjølsagt.

Og arkitekturen er oppsiktsvekkende. Med dagens nye materialer er tydeligvis ALT mulig. Fra kule-, via bølgeform (kunnskaps-tsunami?) til diverse isfjellvarianter. Mye glass, med andre ord. Noen med hengende hager. Det gledelige er at de fleste (men ikke alle i samme grad) har skjønt oppdragsgiverens, og særlig biblioteksjef Liv Sæterens, klare formaninger i programmet:

«En sentral arkitektonisk utfordring er å skape et nytt bibliotekrom som er strukturert i henhold til brukernes aktiviteter og ikke domineres av tradisjonell samlingsoppstilling. Overgangen til økt digital bevaring og formidling vil endre bibliotekenes funksjon i årene fremover. Det skal legges vesentlig vekt på at bygningen blir fleksibel slik at man enkelt kan foreta bygningsmessige tilpasninger når arealbehovet endres» (mine kursiver).

Uansett vinner, er det grunn til å glede seg!

Advertisements
Merkt som:
Posted in: Uncategorized