Leksikonslepp

Posted on februar 25, 2009

1


Så har altså Store Norske Leksikon tatt steget ut i den Store Verden. Dette er noe blant annet Norsk Bibliotekforening har jobba for i mange år. Nå er vi der.  Fritt tilgjengelig for alle på WWW. Med reklame, riktignok, men ikke kopla til brukernes søkeord, som i Google. For brukerne av nettleksikon «taster gjerne inn søkeord som er litt snevre, som forfattere eller historiske hendelser. Hva slags annonse skal man koble til noen som søker etter for eksempel Ivar Aasen? Nynorsk ordbok, kanskje?» spør Kjell Gabrielsen i gårsdagens Dagsavisen. Personlig ville vi likevel ikke satse mange kronene på at dette aldri vil skje. For de har noen poenger de som i Dagsavisens artikkel spår ei fortsatt usikker finansiell framtid for leksikonet.

Til forskjell fra Wikipedia er artiklene signerte og forfatta mot betaling. Men det fins også dugnadsartikler, som i Wikipedia, men her skal det tydelig framgå at det er nettopp det.

Eirik Newth skreiv i går varmt om The Simple English Wikipedia. Om at Wikipediaartiklene vokser og blir mer og mer detaljerte og spesialiserte, og dermed fører til overkill og blir ubrukelige i mange sammenhenger. De siste åra har jeg gjennomsnittlig brukt Wikipedia flere ganger i timen (gjerne via Firefox sitt Google-Wikipedia-søk i søkemotorgardina, der du søker i alle språka samtidig!), men tydd til SNL (via abonnement) når jeg har trengt noe helt konsist. Det vil jeg nok helt klart fortsette med, og kanskje oftere enn før, når det er blitt så lett tilgjengelig (uten innlogging).

At Stig Holmås (p.t.) ikke er oppført også som bibliotekar, er derimot komplett ubegripelig! (Oppdaga det fordi han har bursjdag i dag og figurerer på åpningssida under «Dagen i dag») Artikkelen om ham er i tillegg «Kvalitetssikret», står det!? Men nå skal vi altså kunne rette på sånt, ganske enkelt. Faktisk har vi allerede gjort det. Sendt inn en «klage», altså.

Advertisements
Posted in: Uncategorized