I disse krisepakketider

Posted on januar 22, 2009

0


Matt Cummings/Flickr. CC 2.0

Hvem ler sist og best etter Krisepakka? Foto: Matt Cummings/Flickr. CC 2.0

I lokalpressa har ofte januar en god del agurk over seg, til forskjell fra riksmediene som på denne tida innsetter presidenter og trykker sydenreisebilag for alt hva de er verdt. Men regjeringas krise- eller tiltakspakke, som det heter i kommunalminister Meltveit Kleppas brev til ordførerne av 10. desember, har bidratt til å høyne temperaturen noe i de lokale spaltene. Det har lenge vært kjent at det er byggebransjen som sliter mest, og at fortgang i byggeprosjekt i kommunene vil gi positive utslag for sysselsettinga. Og dermed skatteinngangen osv. osv. Og nå blir ordførerne stilt til veggs om hva og hvor mye nybyggeri og restaurering de har søkt om.

NBF-veven i går intervjua vi NBF-leder Anne Hustad, som håper det også kan bli noen nye bibliotek som resultat av dette. Riktignok var Meltveit Kleppas oppfordring knapp og rund som et nytt år, og når hun er konkret og nevner «skule- og symjeanlegg»,  «kyrkjebygg» og «sjukeheimsplassar/omsorgsbustader», så er det med referanse til allerede vedtatte midler i 2009-budsjettet. Men ifølge Dagsavisen i går har kulturminister Giske reist land og strand rundt på leit etter kulturbygg som kan realiseres raskere ved hjelp av hans (lille) bit av krisepakka. Her kan det se ut som at det er museenes tur denne gangen. Også.

Vi har i tillegg gjort et høyst uvitenskapelig dykk i Sesam nyhetssøk  for å lodde stemninga ifølge norske lokalaviser, begrensa til publiseringsdato i 2009:

Søk på tiltakspakke + type bygg gir følgende resultat (trunkert ved behov og justert for byråartikler som gir ekstra treff når de er tatt inn flere steder) :

  • Skole/skule: 43
  • Svømme-/symjehall: 11
  • Kulturhus/-bygg: 9
  • Musé/museum: 3
  • Bibliotek: 3

Det er i Odda, Rakkestad og Sarpsborg at ordførerne har nevnt bibliotek for sine lokalaviser. De andre velger den brede vei. Men den som lever til 26. januar får se. Vi lover å følge opp. AE

Advertisements
Posted in: Uncategorized