Svart for forlaga – lysere for e-bøker?

Posted on januar 6, 2009

0


Det USA-baserte nettmagasinet Salon.com er tilsynelatende helt på gråten, skal man dømme etter en overskrift lille julaften. Det handler om forlagsbransjen der borte, nærmere bestemt om strukturrasjonaliseringer, nedlegginger og oppsigelser i stor stil. Mange verdensledende forfattere har rett og slett mista både sine faste konsulenter og sine forlag på det nordamerikanske markedet. Blant annet er det store lærebokkonsernet Houghton Mifflin Harcourt i oppløsning, og det samme er bestselgerforlaget Doubleday, som bl.a. har gitt ut «Da Vincikoden» og Danielle Steel og John Grisham. Men spaltisten Jason Boog konstaterer at de største taperne er de «konsernifiserte»; de som har tenkt mer på stor og økende fortjeneste (med forventninger til opptil 20 prosent!) og der eierne er bedre til å kjøpe og selge selskaper enn litteratur.

Mobil"telefonen" Iphone kan bli den ledende e-bokleseren

Mobil"telefonen" Iphone kan bli den ledende e-bokleseren

Men gråten kunne vært enda sårere, for om noen går dukken, kan det åpne for andre. En del mindre forlag, som ikke har falt for fristelsen å prioritere fortjenestene, vil klare seg bedre, mener Boog. De som er omstillingsdyktige og åpner seg for Internett og e-boka har et håp, men det gjelder slett ikke alle. Og tilbudet av vanlig forlagslitteratur i e-bokform er  voksende i USA. Amazons egen e-bokleser, Kindle, kommer snart i ny utgave, og Sonys e-bokprogram brukes av 300 tusen. Men mobiltelefonen vil kanskje bli minst like avgjørende for e-litteraturens gjennombrudd, heter det. Koplinga mellom e-bokløsninga Stanza og Apples» populære Iphone samt Ipod har det siste halvåret forløst over hundre tusen e-bøker og e-tidsskrift.

Likevel mener Boog at smale forfattere vil kunne slite enda mer for å komme ut. Om da ikke nytenkinga skjer på forfatternivå, og egenpublisering og andre alternative løsninger stiller de tradisjonelle forlaga ytterligere i skyggen.

Så får vi se om liknende tendenser slår til her hjemme. Etter nyttår skal ifølge løftene både elittera.no og alliansen Aschehoug og Gyldendal lansere sine første e-bøker på norsk.  AE

Advertisements
Merkt som: ,
Posted in: Uncategorized